Gaat u een nieuwe vloer leggen, dan zult u misschien eerst een bestaande vloer moeten verwijderen. Maar hoe doet u dit het beste? Uw oude vloer verwijderen, doet u eenvoudig met dit stappenplan. Welke stappen van toepassing zijn, is afhankelijk van het type vloer dat u hebt, voornamelijk of deze verlijmd is of niet. We beginnen met het verwijderen van een laminaatvloer (of andere niet verlijmde vloeren) en leggen daarna het stappenplan voor het weghalen van een verlijmde vloer uit.
Uw oude vloer verwijderen: laminaat
Een laminaatvloer weghalen is gelukkig zeer eenvoudig. Dit is een zwevende vloer. Dat betekent dat hij niet verlijmd is. Individuele vloerdelen kunnen dus eenvoudig worden losgemaakt. De kunst bij het weghalen van een laminaatvloer is om dit snel, efficiënt en vooral zonder al te veel troep te doen.
Is uw laminaatvloer voorzien van plinten? Dan is het handig om deze eerst te verwijderen. In principe trekt u plinten eenvoudig mee met de vloerdelen. De kans is echter aanwezig dat ze dan breken en splinteren of dat er stukjes achterblijven. Plakplinten trekt u eenvoudig los. Heeft u opstaande plinten, dan dient u deze altijd eerst te verwijderen. Omdat deze aan de muur verlijmd zijn, zult u onderliggende vloerdelen niet eenvoudig los krijgen. Maak gebruik van een platte schroevendraaier om de plinten los te wrikken. Heeft u ze allemaal verwijderd, dan kunt u verder gaan met het weghalen van de vloer.
Uw oude laminaatvloer weghalen doet u in de tegenovergestelde legrichting. Waarom? Dat is een stuk eenvoudiger. U hoeft dan de planken alleen maar omhoog te liften. Zowel in de lengterichting als aan de kopse kant laten zij dan snel los. Begin dus met het loshalen van de laatst gelegde plank en werk uw weg terug. Dit is niet alleen handig en snel, maar zorgt er ook voor dat de meeste vloerdelen in tact blijven. Dit kan belangrijk zijn als u de vloer nog een keer wilt gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld nog goede vloerdelen uit een vloer die in de woonkamer gelegen heeft, gebruiken in de slaapkamer.
Moet ook de ondervloer worden verwijderd? Dit behoeft in principe geen instructies. Let wel op: heeft u een folie ondervloer en heeft u daarbij tape gebruikt om stukken strak aan elkaar te leggen? Verwijder de tape dan zeer voorzichtig indien u ook uw ondervloer wilt hergebruiken.
Een verlijmde (parket)vloer verwijderen
Alles wat hierboven is beschreven, geldt ook voor een verlijmde (parket)vloer. Het grote verschil is natuurlijk dat deze vloer vastgelijmd is aan de ondervloer. Het vergt dus iets meer werk om deze weg te halen. Een verlijmde houten vloer weghalen gaat het beste met een speciale vloeren stripmachine. Deze kunt u huren, maar ook zonder is het mogelijk om vloerdelen te verwijderen. Dit is alleen wel een stuk tijdsintensiever.
De meest tijdrovende klus bij een oude vloer verwijderen, is vaak het weghalen van lijmresten. De vloerdelen laten, wanneer u eenmaal een eerste deel los heeft kunnen krijgen, vaak eenvoudig los. Zeker wanneer u een kleine hefboom gebruikt, zoals een plamuurmes dat u onder de delen kunt steken. Vaak is de lijm op waterbasis, wat betekent dat u de lijmresten met water kunt verwijderen. Gebruik een emmer lauw water met een doek of spons om de resten week te maken en weg te vegen.
Lukt dit niet, dan heeft u waarschijnlijk te maken met lijm die niet op waterbasis is. Bij de bouwmarkt kunt u lijmverwijderaar kopen. Let wel goed op de gebruiksinstructies, want het kan behoorlijk agressief spul zijn.
Bent u van plan om zelf een vloer te gaan leggen?
Lees dan hier onze blog over het leggen van een visgraat vloer en over het leggen van een PVC vloer.