Er zijn talloze redenen waarom mensen kiezen voor laminaat. Eén van de argumenten om te kiezen voor een laminaatvloer is dat u deze zelf kunt leggen. Dat bespaart een hoop kosten en is met de juiste voorbereiding prima te doen. Het kan zelfs leuk zijn, want het is mooi om de ruimte plank voor plank te zien transformeren. Met dit stappenplan zal het u zeker lukken om goed uw nieuwe laminaatvloer te leggen. Iedereen kan zelf laminaat leggen met de juiste voorbereiding en geduld. Dus hierbij: een laminaat leggen in 5 stappen.
#1 Laminaat leggen: een goede voorbereiding is het halve werk
Voordat u uw laminaat gaat leggen, is het verstandig om te zorgen voor een goede voorbereiding. Dat begint met het goed neerleggen van de pakketten. Leg het laminaat het liefst 24 uur van tevoren in de ruimte waar u de vloer gaat leggen (of in een ruimte met vergelijkbare temperatuur). Zo kan de vloer goed acclimatiseren.
Zorg ervoor dat de ruimte zo leeg mogelijk is, zodat u niet spullen hoeft te verplaatsen. Kan de ruimte niet helemaal leeg, probeer dan zoveel mogelijk spullen op één plek te houden zodat u zoveel mogelijk ruimte hebt om in één keer door te leggen.
Maak de vloer stofvrij door goed te stofzuigen. Hierna kunt u overgaan op het leggen van de ondervloer.
#2 De ondervloer leggen
Leg de ondervloer altijd op een volledig schone en egale vloer. Om lekker door te kunnen werken, is het handig om de ondervloer direct in zijn geheel te leggen, of in elk geval zo veel mogelijk.
#3 De legrichting en het startpunt bepalen
Hoe u begint met uw laminaat leggen, is bepalend voor hoe deze eruit komt te zien. U dient te bepalen in welke richting u de vloer gaat leggen. Door de vloer in de lengte of in de breedte van de kamer te leggen, legt u accent op hoe de ruimte overkomt. Ook kan de lichtinval anders ogen, afhankelijk van de gekozen legrichting. Weet u nog niet zeker hoe u wilt leggen? Leg dan eerst enkele planken los neer om het verschil te zien.
Het beste startpunt om uw vloer te leggen is meestal langs een rechte wand met een lang gedeelte zonder onderbrekingen. Zo weet u zeker dat u een mooie, lange eerste baan legt waarop u kunt voortborduren. Let op: het aanleggen van een nieuwe baan doet u natuurlijk van de muur af.
#4 Afstandsblokjes leggen
Laminaat is gemaakt van hout. Hout zet uit onder invloed van temperatuur. Gaat u zelf een laminaat leggen, dan is het belangrijk dat u deze niet te strak langs de wanden legt. Doet u dit wel, dan loopt u het risico dat de vloer onvoldoende kan “werken” (uitzetten). Deze kan dan gaan opbollen. Plaats wanneer u de eerste baan legt langs elke plank een afstandsblokje. Zo houdt de vloer de juiste afstand tot de wand en weet u zeker dat u recht werkt. De rand tussen de vloer en de wand, werkt u later af met (plak)plinten.
#5 Verspringend leggen
Voor een stevige vloer is het cruciaal dat u verspringend legt. Dit betekent dat de aansluitnaden van de vloerdelen niet op één hoogte liggen. Dat ziet er niet alleen lelijk uit (er ontstaat een doorlopende naad over de gehele breedte van de vloer), maar zorgt ook voor zwakke plekken. Verspringend leggen, werkt eenvoudig. Waarschijnlijk moet de laatste plank uit een baan worden ingekort. Begin de volgende baan met het afgezaagde stuk. De vloer wordt nu automatisch verspringend. Is elke baan even lang? Gebruik dan na een baan die begint met een afgezaagd stuk weer een nieuwe, volledige plank. Zo houdt u een goed verspringend patroon.
Handige tools
Zelf laminaat leggen gaat eenvoudiger wanneer u beschikt over de juiste tools. Vloerdelen afkorten gaat bijvoorbeeld het beste met een laminaatsnijder of decoupeerzaag. Om vloerdelen strak tegen elkaar aan te leggen, kunt u gebruikmaken van een rubberen hamer (met een doek tussen de hamer en de vloer zodat deze niet beschadigt). Het aftekenen van vloerdelen doet u met behulp van een rolmaat en potlood.
Onze legservice
Het leggen van laminaat is een secuur en zorgvuldig proces. Wilt u zeker zijn van een perfect gelegde vloer? Bekijk hier onze legservice!