Een laminaatvloer heeft relatief weinig onderhoud nodig. Hij hoeft niet in de olie te worden gezet, zoals bij een parketvloer wel het geval is. Daarentegen: slijt een laminaatvloer. Raakt deze beschadigd, dan is dit niet te herstellen. Daarom is het dus alsnog belangrijk om uw laminaatvloer goed te onderhouden. In deze blog geven wij u enkele handige tips die ervoor zorgen dat uw vloer langer mooi blijft en langer meegaat.
Laminaat onderhouden tip 1: voorkomen is beter dan genezen
Omdat schade aan een laminaatvloer niet te herstellen is, geldt bij dit type vloer de aloude wijsheid: voorkomen is beter dan genezen. Zorg ervoor dat u uw vloer voorzichtig gebruikt. Dat kunt u immers ook zien als een vorm van onderhoud. Uw laminaatvloer is kwetsbaar voor onder andere krassen en vocht. Let er dus op dat u bijvoorbeeld niet met schoenen met zand over uw vloer loopt. Het is altijd verstandig om schoeisel uit te trekken of alleen met zacht schoeisel zoals slippers, pantoffels of sokken op uw vloer te lopen. Let ook goed op morsen met vloeistoffen. Door morsen met vocht en vloeistoffen kan uw vloer verkleuren of krom gaan trekken.
Regelmatig alledaags onderhoud
Een laminaatvloer is gebaat bij regelmatig alledaags onderhoud. Dat betekent regelmatig zuigen en dweilen. Dweilen kunt u eventueel doen met speciale laminaatreiniger, maar dat is niet noodzakelijk. Allesreiniger werkt ook prima. Zorg er echter voor dat u niet schoonmaakt met een agressief reinigingsmiddel. Gaat u zuigen? Doe dit dan met een speciale laminaat zuigmond. Deze glijdt goed over uw vloer, zuigt vuil effectief op en beschadigt uw vloer niet.
Vuil? Direct opruimen!
Een van de eenvoudigste tips om uw laminaat te onderhouden: ziet u vuil, ruim dit dan meteen op. Geef vuil geen kans om uw vloer aan te tasten.
Controleer bedekte plekken regelmatig
Onder invloed van zonlicht kan uw vloer na verloop van tijd gaan verkleuren. Dit is een natuurlijk proces. Het is doorgaans ook geen probleem, maar het is wel goed om met enige regelmaat bedekte plekken te controleren. Denk aan plekken waar een vloerkleed ligt. Als zo’n kleed jarenlang op dezelfde plek ligt, kan de kleur van de vloer hier afwijken omdat de plekken die in aanraking komen met zonlicht wellicht licht verkleurd zijn geraakt. Dat is geen probleem wanneer de indeling van de kamer hetzelfde blijft, maar misschien wel wanneer u voor een andere indeling zou kiezen.
Bescherm uw vloer tegen de poten van meubels
Voorzie de pootjes van uw meubels aan de onderkant van bescherming, bijvoorbeeld door rubberen onderzetters of viltplakkers. Zo voorkomt u krassen op uw vloer wanneer u met stoelen of meubels schuift.
Vuil in de naden
Heeft u een vloer met zichtbare naden? Dat kan heel mooi zijn, maar na verloop van tijd kan zich hier een hoop vuil verzamelen. Eens in de zoveel maanden kunt u met een dun en stomp object, of eventueel met een dunne schroevendraaier voorzichtig door de naden heen gaan en het vuil eruit duwen. Een tijdrovend klusje, maar wel eentje waar uw vloer zeker van kan opknappen.